Home

Stel je dit voor: Je loopt over straat in de stad. Plotseling zie je een man op straat liggen waar iets duidelijk mis mee lijkt te zijn. Wat zou je doen in deze situatie? Dit antwoord lijkt logisch en voor de hand liggend: helpen natuurlijk!

Helaas is dit bij de meeste mensen niet het geval in een dergelijke situatie. Vaak lopen mensen al hoofddraaiend voorbij de gebeurtenis. Maar waarom doen ze dit? Zijn mensen werkelijk zo onbehulpzaam en onhandig? Natuurlijk niet! Diep in ons hart zijn wij mensen emotioneel en hebben we heus wel de intentie om een ander te helpen. Anderen helpen geeft ons namelijk voldoening, toch?

De reden dat mensen niet zo behulpzaam zijn als wel wordt geacht, heeft ermee te maken dat de mens zijn keuze laat beïnvloeden door het gedrag van mensen in de omgeving. Als iedereen maar doodleuk de op de grond liggende man voorbij loopt, zal niet snel iemand zijn handen uit de mouwen steken en helpen. “Als niemand iets doet, dan zal de ernst van de situatie wel meevallen, dus dan loop ik ook mooi voorbij.” Op deze manier denken vele passanten dan. Dit gedrag wordt ‘The bystander effect‘ genoemd, inmiddels een bekende term bij psychologen en onderzoekers.

Bovenstaand filmpje geeft een mooi voorbeeld van the bystander effect, waar een man op de grond ligt voor de uitgang van een openbaar gebouw. Hier lopen mensen in en uit, die stuk voor stuk geen actie ondernemen. Apart of apart?!

Advertenties

One thought on “The Bystander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s