Home

Nu zie ik het niet meer zo vaak om me heen gebeuren, maar vroeger op de basisschool gebeurde het dagelijks; pesten. Nu komt het nog veel vaker voor, in ergere mate zelfs. Ik ben zelf nooit slachtoffer geweest van pesterij, maar ik vind het altijd heel naar om te zien. Hoe een persoon het leven zuur gemaakt wordt en hoe het zelfbeeld van zo iemand compleet verminkt wordt, dat is gewoon triest.

Dat pesten doet nooit iemand in z’n uppie, maar dat wordt gedaan door een groepje mensen. Niemand durft natuurlijk in z’n eentje de gemene pestkop uit te hangen. Er is wel altijd iemand die anderen aanspoort om op de trein van de pestkoppen te stappen en in de vuile wereld van het treiteren te leven. Stappen mensen op deze trein, dan wordt het natuurlijk steeds drukker in de wagons; zo druk als een vrijdagmiddag half zes in de intercity naar Utrecht.

Als de groep steeds groter wordt, is het verschil tussen goed en kwaad nog nauwelijks zichtbaar. Mensen die het zelf nooit in hun hoofd zouden halen om te pesten transformeren in gemene beesten. Ze ruilen hun schatjesgedrag in voor een schoftenkarakter. Deze voormalige lieverds dringen hun slachtoffer steeds verder naar het randje van de afgrond. Waarom zou iemand zoiets in hemelsnaam vrijwillig willen doen?

Simpel: als er een groep ontstaat, wil uiteraard iedereen hierbij horen. Buiten de boot vallen is vaak een van de ergste dingen voor mensen, vooral voor kinderen van twaalf die graag ergens bij willen horen. Groepsdrang is groot op die leeftijd. Soms zó groot dat ze bereid zijn de prijs ervoor te betalen om de naam pestkop te dragen. Veel ‘good guys and girls gone bad’ hebben later wel spijt, alleen is dat vaak te laat. Van spijt heeft nog nooit iemand iets gekocht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s